Masti Chirurgicale Medicale

Masca chirugicala si beneficiile utilizarii acesteia

        Inca de la inceputul pandemiei cauzate de coronavirus am fost sfatuiti sa purtam masca chirurgicala doar in cazul in care suferim de boli respiratorii, daca intram in contact cu o persoana bolnava, lucram sau ne aflam intr-un mediu predispus la virusi si bacterii. Recomandarea a fost sustinuta de numeroase argumente legate de gradul de protectie al mastii chirurgicale, purtarea incorecta al acestora si faptul ca ar putea trece pe o pozitie inferioara toate celelalte recomandari (distantare sociala, grupuri restranse, spalarea/dezinfectarea mainilor).

Indiferente de sfaturi si directive contaminarea cu nou-aparutul virus respirator a crescut vertiginos si recomandarile legate de purtarea mastilor chirurgicale s-au indreptat intr-o alta directie, in unele state devenind chiar obligatorie purtarea acestora. Principalul motiv al acestei noi directive este faptul ca, pe baza studiilor realizate in aceasta perioada, s-a dovedit faptul ca, cea mai mare parte a imbolnavirilor au rezultat in urma raspandirii virusului de catre pacienti asimptomatici sau aflati in perioada de incubare a virusului.

Intrebarea acum aparuta este daca masca chirurgicala poate reduce riscul raspandirii virusului. Principalul beneficiu al purtarii unei masti chirurgicale este acela de a ii proteja pe cei din jur. Cu cat numarul oamenilor ce poarta masca chirurgicala va creste, in aceasi masura se va reduce riscul raspandirii virusului. In mod clar mai sunt multe de descoperit in privinta noului virus dar, in baza cercetarilor facute pana in acest punct, se pare ca pacientii infectati imprastie virusul prin stranut, tuse timp de 48 ore pana la aparitia simptomelor caracteristice. De asemenea, pana la 25% din totalul infectat nu prezinta niciun fel de simptom, jucand un rol important in transmiterea virusului.

Masca chirurgicala ofera de asemenea o importanta protectie in ceea ce priveste contaminarea proprie- spre exemplu, daca ne aflam intr-un spatiu inchis sau restrans, chiar in aer liber si cineva din jurul nostru stranuta sau tuseste, masca chirurgicala va reprezenta o bariera ce va opri contaminarea nasului si gurii. Din aceasta cauza, dar si a faptului ca purtarea mastii chirurgicale creaza un mediu umed ca urmare a propriei respiratii, se recomanda ca o data la 3-4 ore masca sa fie schimbata, aruncata in spatiile special destinate sau intr-o punga ce se va lega la capat pentru a impiedica contaminarea mediului inconjurator. Odata schimbata, inainte de a o inlocui, mainile vor fi spalate si dezinfectate.

Pe langa beneficiile mai sus mentionate si cu impact pozitiv asupra riscului de contaminare, purtarea unei masti chirurgicale transmite un mesaj de care toti avem nevoie in timpul unei pandemii si a unei perioade de crize, acela ca luam precautii nu numai in a ne proteja pe noi insine, dar si pe cei din jurul nostru, ca ne pasa si dorim evitarea contaminarii, dar in aceasi masura si a raspandirii. S-a dovedit de asemenea ca, la nivel psihic, masca chirurgicala ofera un sentiment de siguranta si ne face, atat pe noi cat si pe cei din jurul nostru, sa isi reaminteasca si sa urmeze involuntar recomandarile de distantare sociala.

Purtarea mastii chirurgicale nu inlocuieste toate celelate directive de distantare sociala, igiena mainilor, ci este o aditie importanta in reducerea riscului de contaminare si raspandire a virusilor.

Daca iti place arata si altora!